Aprilie visiniu

13 aprilie 1905, se nastea Ladislau Raffinsky!
14 aprilie 1962, Iuliu ”Minunea Blonda” Baratky dribla spre cer…

Amandoi au scris istorie la Rapid in perioada interbelica, facand din echipa noastra draga o echipa redutabila ce se batea de la egal la egal cu marile echipe ale Europei, mai ales cu echipele Ungariei (poate cea mai puternica natiune europeana in fotbalul interbelic).
Alaturi de Auer si Ionica Bogdan sunt actorii principali ai unui alt episod anti-sistem, ”singuri impotriva tuturor”, in 1939 cand au fost arestati la ordinul prefectului de Bucuresti si totodata ministru de externe de atunci si patronul echipei Venus care tocmai pierduse cupa in fata Rapidului. In final meciul a fost rejucat iar cei patru au promis razbunare pe teren ceea ce au si facut.

Raffinsky:
*Component al echipei nationale a Romaniei, participant la CM 1930 si CM 1938
*Cel care a provocat prima eliminare in urma unui cartonas rosu la un CM
*Cel mai bun mijlocas de la CM 1930
*Recordman de goluri marcate intrun meci de divizia A: 10

Baratky:
*Cel mai bun ”half dreapta din Europa” in 1930
*155 de meciuri in campionatul national al Romaniei (a inscris 100 de goluri)
*A castigat patru Cupe ale Romaniei in 1937, 1939, 1940, 1941 cu Rapid
*20 de jocuri la echipa nationala a Romaniei si 13 goluri
Istoria si cei care l-au vazut jucand spund ca a fost cel putin la acelasi nivel cu Balaci, Dobrin sau Hagi.
”cand fotbalul in sine era mai mult placere decat bani, microbistii aveau un alt idol: Iuliu Baratky”

Ion Costea: “Vă spun eu că nu se va mai naşte în România jucător ca Giussy Baratki. Nimeni nu îi putea lua mingea, iar golurile sale erau neobişnuite. Omul ăla nu marca niciodată goluri banale. Era un fotbalist imens, un tip foarte arătos şi de o eleganţă dusă către perfecţiune”
“Toţi eram curioşi să vedem cum arată tipul acela teribil de la Crişana. N-a venit cu aere de vedetă, dar parcă ne hipnotiza. La un antrenament, mă enervase cu driblingurile sale şi i-am băgat o alunecare de l-am luat cu fulgi cu tot. S-a ridicat, a venit la mine, m-a mîngîiat pe cap şi mi-a spus <bravo, Ioane!>. Avea o precizie uimitoare în ambele picioare. După antrenamente, îi plăcea să se joace. Trasa cu creta o linie groasă pe bara transversală şi paria cu copiii de mingi că va trimite balonul din marginea careului de 16 metri pînă va şterge linia, fără să rateze. Nu a pierdut nici un pariu, niciodată”.

Istoria si cei care l-au vazut jucand spund ca a fost cel putin la acelasi nivel cu Balaci, Dobrin sau Hagi. ”cand fotbalul in sine era mai mult placere decat bani, microbistii aveau un alt idol: Iuliu Baratky”
.
#RapidGiulesti #RapidulBoem #istorie #filedepoveste #baratky#raffinsky #TuEstiRapid #frumosiinebuniaigiulestiului#impotrivafotbaluluimodern #againstmodernfootball #oldschoolfootball#stilvechi #pasiune #recladimcesastricat #prinnoiinsine

Leave a Reply